بسیاری از ما بخش زیادی از زمان خود را در محیط کاری سپری میکنیم؛ بنابراین لازم است فضایی که در آن مشغول فعالیتهای حرفهای و کاری خود هستیم، تجهیزات و امکانات لازم را داشته باشد. از مهمترین تجهیزات در یک اداره یا سازمان، مبلمان اداری است. نوع مبلمان و میز و صندلیهایی که در هر اداره یا سازمان استفاده میشود، متناسب با فعالیت و حرفهای است که در آنجا انجام میگیرد. ما در این مقاله ضمن اینکه به سؤال مبلمان اداری پاسخ میدهیم، به بررسی اجزای مبلمان اداری نیز میپردازیم.
مبلمان اداری چیست؟
هنگام ورود به یک محیط اداری، با سه گروه از تجهیزات اداری روبهرو میشویم. این سه گروه، وسایل اداری، لوازم فناوری و مبلمان اداری را شامل میشوند.
منظور از وسایل اداری کاغذ، خودکار، منگنه، پوشه و وسایلی از این دست است. همچنین وسایلی مانند کامپیوتر، پرینتر و دستگاه فکس نیز در دسته لوازم فناوری قرار میگیرند.
منظور از مبلمان اداری که مهمترین بخش تجهیزات هر ادارهای محسوب میشوند، انواع میز و صندلی، کمد، کتابخانه و تمام اجزایی است که در دکوراسیون اداری مورد استفاده قرار میگیرند. این دسته از تجهیزات متناسب با نوع فعالیت کارکنان اداره، دارای مدلهای متفاوتی هستند.
اهمیت مبلمان اداری در طراحی دکوراسیون داخلی به اندازهای است که میتوان گفت میز و صندلیهای یک سازمان، نشاندهنده هویت آن سازمان هستند.
شاید برخی از مردم تصور کنند که هیچ تفاوتی بین مبلمان اداری و مبلمان خانگی وجود ندارد، اما میز و صندلیها و کتابخانههایی که در یک اداره یا شرکت استفاده میشوند، باید قابلیتهایی داشته باشند تا بتوانند شرایط راحتی را برای کارکنان فراهم کنند و همچنین با جایگاه و شخصیت هر فرد در آن اداره نیز متناسب باشند.
اجزای مبلمان اداری
ما در این بخش قصد داریم تمام اجزای مبلمان اداری و مشخصات آنها را برای شما شرح دهیم. این اجزا به قرار زیر هستند:
میز و صندلی اداری
سادهترین و در عین حال مهمترین جزء مبلمان اداری که در دفتر کار خود به آن نیاز دارید، میز و صندلیها هستند. میز و صندلیها انواع مختلفی دارند و در هر اداره با توجه به نوع جایگاه هر شخص و فعالیتی که انجام میدهد، خریداری میشوند.
برای مثال میز مدیریت و یا معاون از لحاظ جنس و طراحی، با میز کارمندان ساده و یا کارشناسان، متفاوت است؛ اما به طور کلی، میز و صندلیها باید به اندازه کافی راحت باشند تا شرایط ایدهآل و مناسبی را برای فعالیت کارمندان فراهم کنند.
در خرید میز اداری و صندلی حتماً باید به ابعاد اتاق و فضای اداره توجه کامل داشته باشید. در قسمت زیر انواع میز اداری را معرفی میکنیم:
-
میز کارمندی
-
میز کارشناسی
-
میز لپتاپ
-
میز کنفرانس
-
میز پذیرش
-
میز معاونت
-
میز مدیریت
مبلمان مهمانها
به غیر از صندلیهایی که برای کارمندان اداره، معاونین و مدیر در یک اداره وجود دارد، باید صندلیها و مبلهایی برای مهمانان نیز تهیه شود. همچنین صندلیهایی که برای قسمت پذیرش مورد استفاده میگیرند، با مبلمان مهمانها در اتاق مدیر و معاونین متفاوت است.
به طور قطع، مبلمانهایی که در اتاق مدیر به کار برده میشوند، رسمیتر هستند و احساس راحتی بیشتری را در مهمانان ایجاد میکنند.
کتابخانه و کمد بایگانی
نظم و انضباط در فضای کاری به منظور تمرکز بهتر روی کارها بسیار اهمیت دارد. در همه ادارهها و شرکتها، کاغذها، پوشهها و فایلهای زیادی وجود دارند که لازم است به آنها نظم داده شود و بر اساس عوامل مختلفی مانند تاریخ و یا رخدادها دستهبندی شوند.
برخی از میزها بهخصوص میزهای مدیریتی، کمد و کشوهایی برای نظم دادن به وسایل دارند؛ اما برخی دیگر ساده هستند و شرایط نظم دادن به وسایل، در آنها به راحتی فراهم نیست.
در این مواقع به سراغ انواع کتابخانه اداری و یا کمدهای بایگانی میروند. البته در هر شرکتی، فایلها و قفسهها متفاوت هستند و بسته به نیاز شرکت در مدلهای مختلفی خریداری میشوند.
حتی برخی از سازمانها، از کتابخانه و فایلینگ به طرز خلاقانه و زیبایی برای نظم دادن به فایلهای خود استفاده میکنند. به هر حال، تنوع تجهیزات نگهداری اسناد زیاد است و هر ادارهای با توجه به نوع فعالیت خود میتواند آنها را تهیه کند
با کمک فایلینگها و کمدهای بایگانی، علاوه بر نظم بخشیدن به اسناد میتوان دسترسی راحتتری نیز به آنها داشت.
هر یک از اجزای مبلمان اداری باید نسبت به یکدیگر چگونه باشند؟
حال که متوجه شدیم مبلمان اداری چیست و با اجزای این مدل مبلمان آشنا شدیم، به بررسی چگونگی آنها میپردازیم. در هنگام خرید مبلمان اداری باید پارامترهای مختلفی را در نظر بگیرید؛ زیرا هرکدام از اجزای مبلمان اداری تنوع گستردهای دارند و در ابعاد و وزنهای متفاوتی ساخته میشوند.
اولین نکتهای که باید در نظر داشته باشید، راحتی کارمندان و طراحی ارگونومی میز و صندلی اداری است؛ توجه به این موضوع باعث میشود که کارمندان در کار کردنهای طولانیمدت احساس خستگی نداشته باشند و به گردن و کمر آنها فشاری وارد نشود.
استاندارد بودن صندلیهای اداری اهمیت زیادی دارد؛ زیرا بیشترین تأثیر را در سلامت جسمی کارمندان میگذارد. برای خرید صندلیهای اداری حتماً باید به پارامترهای زیر توجه داشته باشید:
-
طبی بودن نشیمنگاه
-
چرخدار بودن بهمنظور جابهجایی راحت
-
دارای عرض و عمق استاندارد
-
داشتن بالشتک مناسب
-
قابلیت تنظیم ارتفاع متناسب با قد افراد مختلف
-
داشتن جایگاه مناسب برای کمر
-
قابلیت تنظیم تکیهگاه
-
داشتن تکیهگاه و دسته مناسب بهمنظور قرار دادن دستها
میزهای اداری که یکی از مهمترین اجزای مبلمان اداری هستند، در مدلهای متنوعی تولید میشوند. اغلب میزهای مدیریت و معاونین نسبت به میزهای ساده کارمندی بزرگتر هستند و کیفیت بالایی دارند.
ضمن اینکه هنگام خرید میز اداری حتماً باید به ابعاد فضای اتاق توجه داشت. در حالت ایدهآل میزهای اداری، طولی بین ۱۲۰ تا ۱۶۰ سانتیمتر و عرض ۸۰ سانتیمتر دارند.
اصول چیدمان اجزای دکوراسیون اداری
زمانی که پای چیدمان مبلمان اداری و تجهیزات شرکتها به میان میآید، باید عوامل زیادی را در نظر داشت. تقریباً همه میدانند که نحوه چیدمان وسایل تا چه اندازه بر روحیه افراد تأثیر میگذارد و حتی بهرهگیری از اصول صحیح چیدمان میتواند باعث افزایش بهرهوری اداره شود.
نحوه چیدمان اجزای دکوراسیون اداری میتواند بر اساس سبکهای مدرن، کلاسیک و سنتی باشد که در هر شرکتی متناسب با حرفه و فعالیت خود یکی از این سبکها یا تلفیقی از آنها را به کار میگیرند.
بعد از تهیه مبلمان اداری متناسب با نوع فعالیت خود، باید به نکات مهمی توجه داشته باشید که در این قسمت به معرفی برخی از آنها میپردازیم:
-
حتماً در هنگام چیدمان مبلمان اداری به محل تردد کارمندان و ارباب رجوع توجه داشته باشید.
-
از پارتیشنبندی و جداکنندهها برای نظم دادن به بخشهای مختلف شرکت استفاده کنید.
-
نحوه قرارگیری کامپیوتر و سیستمها روی میز بهگونهای باشد که فشاری به گردن کارمندان وارد نشود و دسترسی راحتی به کیبورد داشته باشند.
-
به تعادل بصری در چیدمان میز و صندلیها و دیگر وسایل توجه داشته باشید.
-
برای پوشش دیوارها و کف، به سبک انتخابی خود توجه کنید و روحیه و نشاط کارمندان را در نظر بگیرید.
-
سعی کنید تا جای ممکن از نور طبیعی برای نورپردازی فضای کاری خود استفاده نمایید. در صورت عدم وجود نور طبیعی، از نورپردازیهای حرفهای برای برجسته کردن المانهای کاری خود کمک بگیرید.
-
در انتخاب رنگ مبلمان و میز و صندلی متناسب با محیط کاری خود حتماً توجه داشته باشید که هماهنگی در فضای کاری دیده شود.
-
حتماً به نحوه چیدمان ورودی اداره خود دقت کنید؛ زیرا ورودی یک شرکت بیشترین تأثیر را روی مهمانان و مشتریان خواهد گذاشت.
جمعبندی
اگر قصد دارید شرکت یا اداره خود را برای مشتریان برجسته کنید و جایگاهتان را به رقبای خود نشان دهید، حتماً لازم است به اصول دکوراسیون اداری در زمان خرید مبلمان اداری توجه داشته باشید. همانطور که گفتیم، مبلمان اداری مهمترین بخش یک اداره است که انتخاب صحیح آن و پیروی از اصول صحیح چیدمان میتواند کارایی شرکت شما را افزایش دهد و در عین ترغیب کردن کارمندان به فعالیت بیشتر، مشتریان بهتری را نیز جذب نماید. میز و صندلی، کتابخانه، کمد بایگانی و فایلینگ همه از اجزای مبلمان اداری هستند که هر کدام مشخصات ویژهای دارند. ما در این مقاله به سوال مبلمان اداری چیست پاسخ دادیم و مشخصات تمام اجزای آنها را نیز بیان کردیم.